Geothermische installaties

Geothermie en warmtepompen

Geothermie is de energie die in de vorm van warmte in de aarde zit. Dikwijls wordt de warmte op grote diepte gewonnen, maar evengoed zijn er toepassingen die hun energie dichter bij het grondoppervlak halen. Een warmtepomp maakt ook gebruik van aardwarmte en die levert energie voor de centrale verwarming, de productie van warm water.

Geothermie

Geothermie is een volwaardig alternatief voor traditionele vormen van verwarming. Het is bovendien een milieuvriendelijk systeem waarmee je aanzienlijk op je energiefactuur kan besparen. Ook in België zijn er heel wat initiatieven genomen om deze energievorm daadwerkelijk toe te passen. Als de aarde energie levert, waarom zouden we die dan niet gebruiken?

Warmtepompen

Een van de voornaamste troeven van geothermie is dat het een stabiele warmtebron is. Geothermische systemen worden aan een warmtepomp gekoppeld en leveren zo de nodige energie in huishoudens maar ook voor grotere installaties. Het principe wordt ook toegepast om warmte te winnen uit water (in vele gevallen grondwater).

Boringen

Een warmtepomp is een efficiënt apparaat dat warmte aan de grond onttrekt en die aan een warmteafgiftesysteem afgeeft. Het transport van de warmte gebeurt door middel van een vloeistof. Om de aardwarmte te kunnen gebruiken, worden bij een geothermisch systeem in de meeste gevallen putten geboord tot op de gewenste diepte.

Meer lezen?

Klik hier voor informatie over warmtepompen (Wikipedia)

Enkele werven in samenwerking met Solutes :

BIM / IBGE Brussel

BIM BGE Brussel
Grondgekoppelde warmtepomp met koude-warmteopslag (KWO)

Op de Tour & Taxis site in Brussel heeft het Brusselse Instituut voor Milieubeheer (BIM) het grootste passief kantoor van België opgebouwd. Dit gebouw wordt duurzaam verwarmd en gekoeld via een KWO-systeem met water-waterwarmtepomp.

Specificaties : De KWO bestaat uit vier bronparen, goed voor 48 /h. Samen met de warmtepomp staan ze in voor de levering van 265 kW warmte en 450 kW koude.

Kinderpsychiatrisch Centrum Genk

Kinderpsychiatrisch Centrum Genk
Grondgekoppelde warmtepomp met koude-warmteopslag (KWO)

Dit psychiatrisch ziekenhuis wordt duurzaam verwarmd en gekoeld met een KWO-systeem met water-waterwarmtepomp. De KWO bestaat uit één bronpaar van 20 /h, samen met de warmtepomp staat ze in voor de levering van 180 kW warmte en 180 kW koude. Verwarming geschiedt op lage temperatuur en koeling op hoge temperatuur, voornamelijk via betonkernactivering.

Corda Campus Hasselt

Corda Campus Hasselt
Energievriendelijke verwarming en koeling voor het nieuwe hoofdgebouw zal ingevuld worden door een KWO met warmtepomp van 450 kW.

Kreon Opglabbeek

In uitvoering.